#Post Title #Post Title #Post Title

A cicás ház


A gyerekek csak így emlegették azt a lakást, ami a legjobban tetszett nekik: a cicás ház. Persze, hogy ez volt a kedvencük, hiszen mióta csak megérkeztünk Spanyolországba, folyamatosan azzal nyaggatnak, mikor lehet már végre saját állatuk, hiszen megígértük, hogy majd itt, a kertesben. Amikor kimentünk a hatalmas teraszra, és ott megláttuk a szomszéd barátságos macskáját, aki azonnal átjött üdvözölni minket, már tudtam, hogy a gyerekeknek ez lesz a kedvenc helye. Tiszta szerencse, hogy a férjemmel mi is ebbe a lakásba szerettünk bele.

Már az alapadatok is impozánsak: 150 négyzetméter, három hálószoba, három fürdőszoba, 60 négyzetméter terasz. Szemben a hegyeket látom, jobbra nézve a tengert. Minden szobában beéépített szekrény és mindent márvány borít, ami nekem a kipucolhatatlan angol szőnyegpadló után igazi álom. Persze egy lakópark része, tehát van hozzá medence és gyerekmedence is, ami Kisbendének csak a térdéig ér, játszótér és két teniszpálya. De ami a legjobb, hogy csak 15 perc kényelmes séta a városközpont, boltokkal, kávézókkal, iskolával, tengerparttal, játszótérrel, kozmetikussal.
Az egyetlen dolog, a kívánságlistámról, amiről le kellett mondanom, az a saját kert és ezzel együtt a saját állat is, de hatalmas terasz és a macska, ami minden nap átjár hozzánk pótolja a kellemetlenségeket. Ráadásul a teraszon van egy kis magasított konyhakert is, ha mégis ültetni akarok valamit. (Már ültettem is bazsalikomot, mentát és levendulát.)
Kellemes meglepetés, hogy míg Angliában a bútorozott ház azt jelenti, hogy beleraknak a lakásba pár olcsó ágyat és szekrényt, itt arra kell számítani, hogy a kiadó házak tökéletesen be vannak rendezve, az utolsó kiskanálig, csak ruhát kell vinni a beköltözéskor, mert ágynemű, törölköző, WC illatosító, seprű, tésztaszűrő és még díszpárna is van benne.
Persze a legtöbb helyen semleges fehér-barna-bézs színekre hangolva, hogy ne mindenki számára kellemes látvány legyen. De ez a ház más. Ez tele van színekkel, élénk narancs-vörös kerámiákkal, mahagóni faragott szekrényekkel és igazi olajfestményekkel. Erős és határozott ízlésű nő rendezte be, ezt azonnal éreztem, és mint kiderült, igazam is volt.
Messze ez volt a legszebb ház, amit csak láttunk a három hét alatt, és persze rögtön bele is szerettünk, ám az eladó közölte, hogy a szerződéskötés előtt személyesen is akar velünk találkozni. (Csak az összehasonlítás kedvéért jegyzem meg, hogy Angliában egyszer sem találkoztunk a bérbeadóval a két év alatt.)
Bevallom, kicsit féltem, mert a lányok tudnak jól viselkedni, de hát Kisbende fekete ló. Mert mi van, ha mondjuk rosszkedvű, álmos, éhes és levág egy hisztit? Vajon akkor is a miénk lehet a ház? És mi van, ha úgy vélik, túl kicsi, túl élénk, túl fiúsan rontópali? 
A spanyol tulajon azonban elképesztően szimpatikusak voltak - és az érzés kölcsönös volt. Azonnal beleszeretettek Kisbendébe, aki az egyórás szerződéskötési procedúrát majdnem végig szépen végigülte, (közben a telómmal játszott) és szerették a férjemet is, aki meglepően jól tudott velük spanyolul beszélni. Aztán eljöttek velünk a házba és mindent megmutogattak. A legjobb rész az volt, amikor a két pasi elment megnézni a garázst és a lakáshoz tartozó tárolót, én meg egyedül maradtam a nővel, aki nem beszélt angolul. Mégis tök jól megértettük magunkat, folyamatosan dumált hozzám és közben végig mutogatott, hogyan működik a sütő, a mikró, a mosogatógép, a mosógép, megbeszéltük, kell-e szelektíven gyűjteni a szemetet. Egy kis jóindulat ugyebár legyőzi a kommunikációs gátakat. 
Aztán itt hagytak minket és megkezdtük a felfedezést – mi van a fiókokban (elosztók, pótégők, varródoboz...) és persze a lányok macskáztak ezerrel, mert ez egy nagyon barátságos kis jószág és úgy látom, napközben eléggé unatkozik, és nagyon örül, hogy itt mindig van aki megsimogatja. (Naná, hogy azóta kaját és saját tányért is vettünk neki, nem engedem, hogy nagyon sokat adjanak neki a lányok, de 4-5 szem száraztáp és egy kis víz nem zavarja talán a gazdi köreit.)
Persze vannak kis furcsaságok a házzal kapcsolatban, mint minden új helyen. Nekem például érthetetlen, miért van mind a három fürdőszobában bidé, ami teljesen elveszi a helyet és egy tárolószekrény mondjuk törölközőknek már sehová nem fér be.
Furcsa az is, hogy nincs a háznak se légkondija, se fűtőberendezése. Igaz, valószínűleg nem is kell – a terasz például keleti tájolású, tehát csak délelőtt süt ide a nap, délután teljesen árnyékos. Fűtésre meg errefelé nem nagyon van szükség – legalábbis napközben. Merthogy még mindig rövidgatyás, pólós idő van, míg le nem megy a nap. Ám akkor azért eléggé lehűl a levegő – és itt jön a következő furcsaság, minden szobában van egy öklömnyi lyuk a falban. Be van dróthálózva és van előtte kis díszrács is, szóval ez valamiféle szellőzőnyílás lehet, de mondjuk nekem kellemetlen, hogy a hideg levegő simán besüvít rajta éjszaka. (Vicces, hogy az ablakok viszont duplák és szigeteltek... ki érti ezt?) Ráadásul a spanyolok nem használnak paplant, csak lepedőt terítenek magukra és arra teszik esetleg az ágytakarót, ami azért egy forgolódós gyerek esetében szerintem semmit sem ér. Szóval nagy megkönnyebbülés volt, amikor megérzett a rendes magyar paplanunk és a vastag pizsi.
Bogarakat eddig nem láttam, pedig nagyparám volt. Eddig a lakásban 1-2 apró kis pókkal találkoztunk csak, és pár nagyobbacska hangyával a teraszon (döbbenetesen naggyal!) de nem tudom, hogy Spanyolország ízeltlábúak tekintetében milyen, mennyire kell félni az óriási csótányok kívül más lényektől, mondjuk skorpióktól...
Mindenesetre az elmúlt pár napban elkezdtük belakni és saját képünkre alakítgatni a házat. Áttologattuk a bútorokat, és pár kenyérsütés az idegen szagot is eltüntette. Egyre több holmink van itt, és lassan mind kezdjük elhinni, hogy ez már nem egy újabb állomás, egy új szálloda – mi itt lakunk. És ez a tény minden nap mosolyt csal az arcunkra, amikor gyönyörködünk a kilátásban, vagy kiülünk a teraszra beszélgetni. És hogy minden tökéletes legyen, van tányérantenna is a tetőn, és pontosan ugyanazokat a jó kis angol csatornákat tudjuk itt is nézni, mint Coventryben.
Az egyetlen kellemetlenséget furcsa módon épp a macska okozza, akit a nyomokból ítélve az előző itt lakó is nagyon szeretett, annyira, hogy be is engedte, mert az egyik kanapé csupa macskaszőr volt. Sajnos miközben takarítottam, kiderült, hogy allergiás vagyok a macskákra, és az elmúlt két napot végigtüsszögtem, hiába vettem be gyógyszert is. Most abban reménykedem, hogy ha nem engedjük be, a teraszon naponta felmosok és a gyerekek ruháját gondosan szőrtelenítjük, mielőtt bejönnek, talán gyógyszer nélkül is el tudom viselni, hogy itt van. Mert nagyon helyes kis jószág, a gyerekek imádják, és nem szívesen üldözném el.De azért azt se szeretném, ha én szenvednék őmiatta.

9 Responses so far.

  1. Christine says:

    Örülök hogy sikerült végre új otthonra lelnetek! Remélem jól érzitek majd ott magatokat. Tudom a blogon nem szoktál nagyon képeket feltenni, de szivesen megnézném milyen is egy igazi mediterrán lakásbelső. :-)
    Jó az is hogy kiderült a macska allergiád. Ha megvesztek egy saját jószágot és akkor derül ki az sokkal kellemetlenebb lett volna. Igy talán kezelhető szinten marad nálad az allergia.

  2. Sárkány says:

    Nagyon örülök, hogy végre találtatok egy kedves házat! A lakások, házak tekintetében itt Angliában is vannak furcsaságok, de az ember miután kicsodálkozta magát, hogy "nahááát milyen fura" kezelni tudja ezeket. Gondolom majd ott is ez lesz. Sok sikert a továbbiakhoz! üdv. Kriszti

  3. Én says:

    Tök jó akkor, hogy megtaláltátok az "igazit" :-)
    azért egy-két kis elektromos fűtőtest biztos kelleni fog télen és mi is beszerzünk hamarosan meleg paplant ;-)

  4. sarolka says:

    Jippiiiiiiiiii. :-) Örülünk nagyon. Ha lesz netetek szóljatok, csajok már mondták hogy akarnak skype-olni Bíborékkal. :-D Érezzétek jól magatok, itt is vannak jó hírek. :-) Beszéljünk ha tudunk. Pussz

  5. mariann says:

    A macskaszort a ruhabol legkonnyebben a szaritogep tunteti el!
    En arra lennek kivancsi, mennyi a havi berleti dij?

  6. Unknown says:

    De jóóó! Szuper! Nagyon örülök, hogy megtaláltátok, amire vágytatok! :)

  7. Kriszti says:

    Ez egy villa! Jó otthonteremtést!

  8. Nagyon jól hangzik :-) mondhatnám que rico!Pusszancs: KissEra

  9. Judit says:

    Legyetek nagyon boldogok az uj lakasban! Kivanom, hogy talaljatok meg a szamitasaitokat! Es par keppel igazan meglephetnel minket!

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...