#Post Title #Post Title #Post Title

Ahogyan az angolok


Egészen döbbenetes, hogy ezen a környéken, ahol mi lakunk, mennyire jól el lehet lenni spanyoltudás nélkül. Ha az ember beszél angolul, akkor mindent el tud intézni, boltban, vagy a kozmetikusnál, de még az önkormányzatban is átváltottak angolra, amikor rájöttek, hogy nem spanyolok vagyunk. Ezek után nem csodálkozom rajta, hogy az angolok (és amerikaiak) nem beszélnek nyelveket: egyszerűen nincs rá szükségük. Övék a világ. És az ő farvizükön evezve egy kicsit a miénk is.

Még Angliában kitaláltam, milyen jó is lenne, ha a gyerekek folytatnák az angliai cserkészkedést Spanyolországban is. A szervezet ugyanis a világ szinte minden országában működik – itt is. És bár végül ez nem volt igazán fontos szempont, a sors úgy hozta, hogy a helyi Brownies tőlünk tízpercnyi autóútra gyűlik össze minden pénteken. Persze a gyűléseket angolul tartják. És elsősorban angoloknak. De persze ez nem feltétel, bárkit befogadnak, de persze angolul tudni kell, hiszen ez a közös nyelv, nem a spanyol.
Az egész pont ugyanolyan, mint Angliában volt. Ugyanaz az egyenruha, ugyanazok a dalok, ugyanaz az angol udvariasság és mosolygás, amit annyira hiányoltam. Nem csak én érzem magam otthon ettől – de a lányoknak is jót tesz, hogy nem csak a családtagokkal találkoznak, hanem van végre egy kis lehetőségük mással is beszélni, ismerkedni. Az már csak bónusz, hogy épp angolul.
Nem, mintha ez nekik téma lenne, csak én aggódom amiatt, nehogy elfelejtsék a nyelvet, ők napi szinten tévéznek, olvasnak, beszélnek, akár egymás között is mindkét nyelven, ahogy épp jön.
Persze én hivatalból aggódom és erőltetem az angolt, pont ugyanannyira, mint a magyart. Nem csak a felejtéssel küzdök, de a fejlesztést is fontosnak tartom, így két nyelven tanulunk mindent. A környezetet, a földrajzot, a helyesírást, az olvasást. Bíbor most épp a különböző fog- és csonttípusok kevét tanulgatja két nyelven, Borsi az ing-végű igék helyesírását nyomja tananyagként, utána Enid Blytont olvas, akiről én otthon soha nem hallottam, de Angliában nagy klasszikus, rengeteg híres gyerekkönyvet írt, és a helyi angol antikváriumban vettünk tőle egy nagy mesegyűjteményt. Minden meséhez csináltam egy feladatlapot, így tök jó tankönyv lett belőle. Bíbor most fejezte be magyarul a Két Lotti olvasónaplóját, most valami jó angol mesekönyvet kell neki találnom, így igazságos. Ahogy ők mondják viccesen, az agyuk kétfelé van osztva.
Angolként élni egyáltalán nem nehéz errefelé. Találtunk már angol könyvesboltot, antikváriumot, éttermet, reggelizőhelyet – még a lakásunk parabola antennája is úgy van beállítva, hogy az angol adókat fogja. Eddig még sehol nem éreztem hátrányát annak, hogy nem beszélek spanyolul, még ahol először azt állították, hogy nem beszélnek angolul, még ott is megértették amit mondtam. (Pedig először kicsit pánikba estem, amikor beestem egy gyógyszertárba pelenkát venni, és sehol nem láttam kitéve egy csomaggal sem. Az első gondolatom az volt, hogy biztos nincs is, és már indultam volna ki, amikor pedig az eladónő azt mondta, hogy ő bizony nem beszél angolul, még inkább megijedtem, de aztán valahogy mégis minden simán ment...)
Persze a gyerekek számára minden még egyszerűbb. Az angollal olyan eszközt kaptak a kezükbe, ami szó szerint kinyitotta számukra a világot. És ennek nem csak a Brownies az egyetlen kézzelfogható haszna, bár az sem lebecsülendő, hiszen az első alkalommal rögtön sütit sütöttek és az egész család falatozott az alkotásból. De alig várják már a jövő hetet, amikor nagy családi közös tengerparti tábortüzezésre megyünk a csapattal.
De ahogy mondom, ez nekik nem kérdés. Csak én csodálkozom azon minden alkalommal, mennyivel egyszerűbb az életük az angollal – nekik fel se tűnt, hogy a szállodai animátor angolul szólt hozzájuk és hívta őket játszani. Nekik ez pont olyan természetes, mint a magyar. Mentek is célba lőni, minigolfozni és hozták a nyertesnek járó üdítő-kupont. Csak én tartom néha furcsának, hogy az élet Spanyolországban angolul is milyen egyszerűen élhető. De tetszik.

One Response so far.

  1. Judit says:

    Orulok h jol erzitek magatokat! Minden menni fog, mint a karikacsapas!

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...