#Post Title #Post Title #Post Title

A logisztika


Amikor először indul útnak az ember egy kisgyerekkel, döbbenten tapasztalja, hogy a pici csecsemőnek mennyi cucc kell. Sokkal több, mint a szüleinek együtt. Ahogy a gyerek nő, a csomagmennyiség nem lesz kevesebb és minél több gyerek van, a csomagtartó annál jobban megtelik. Három gyerekkel egy sima hétvégi kiránduláshoz is rengeteg mindent kell bepakolni - nem csoda hát, hogy mindenki azt kérdezi, hogyan is lehet lebonyolítani azt, ha az ember másik országba költözik.

A titok leginkább abban rejlik, hogy a cuccmennyiség, nem nő exponenciálisan az idővel. Tehát két heti ruha és egyéb motyó mennyisége nem sokkal kisebb, mint amikor három hónapra megy az ember. Váltócipő, körömvágó olló, tusfürdő, gyógyszer pontosan ugyanakkora dobozban kerül elpakolásra egy hétvégére, mint három hónapra, a ruhákat meg hát úgyis mosni kell, ha hosszabb útra megy az ember. Szóval a különbség elenyésző – ezért is tudtuk megcsinálni, hogy most Spanyolországba két darab bőrönddel jöttünk – egyikben az összes gyerekruha volt, a másikban a felnőtteké. Persze kis csalás van azért a dologban, mert vákumzsákba pakoltunk mindent és ezzel rengeteg helyet lehet nyerni. Igaz, a súlyra nagyon kell figyelni – annál a légitársaságnál, mivel mi jöttünk például 20 kiló a súlyhatár és nagyon kellett sakkozni az utazás előtti estén, hogy ne lépjük ezt túl. Kicsit segített viszont, hogy öten vagyunk, így öt darab kézipoggyászt vihettünk magunkkal. Az egyikben voltak az elektronikus kütyük (két laptop, két tablet, és egy csomó fontos irat) kettőben tankönyvek (mert hát a tanulást nem hagyhatjuk abba) kettőben pedig Borsi speciális kajái.
Nálunk ugyanis minden utazásnál nagyon fontos szempont, hogy ő mit fog enni, mert azokat a speciális fehérjeszegény kajákat amiket ő ehet nem lehet boltban kapni. Szóval ilyenkor viszünk lisztport, tésztákat, pudingporokat és persze rengeteg fehérjepótló tápszert. Most ezt még megfejeltük egy bagett-készítő formával is, mert drága lányom mostanában csak ilyen formában eszi a kenyeret, de nem bánom, mert ezt egyszerűbb, mint cipelni a kenyérsütő gépet. (Bár azt írta valahol egy angol PKU-s anyuka, hogy a repülőkön ingyen lehet kenyérsütő gépet vinni, ha az embernek van igazolása arról, hogy ez egészségügyileg fontos, márpedig tényleg az, mert a PKU-ban ez ugyanolyan alapeszköz, mint kisgyerekeseknél a babakocsi. Ha valaki erről biztosat tud, írja már meg nekem, mert érdekelne, hogy igaz-e!)
Amikor Angliába költöztünk, akkor a férjem kiment egy hétre előttünk és bérelt egy lakást, így amikor megérkeztünk, már úgymond a sajátunkba költözhettünk be, és azonnal kezdhettük a suli, orvos és egyéb dolgok ügyintézését. Nekem ez nagyon kényelmes volt – ám a férjemnek meglehetősen stresszes. Angliában ugyanis nem könnyű lakást bérelni – az ottani ingatlanok drágák és általában elég lepukkantak, ráadásul a nagyobb, szebb lakásokhoz mindenképp ajánlólevelet kérnek az előző főbérlőtől, és még ilyenkor is előfordul, hogy csak 1-2 hét múlva hoznak döntést a tulajok, hogy kinek adják. Szegény férjemnek hát elég nehéz volt egy hét alatt lakást varázsolnia nekünk, spk pénzbe és utánajárásba került, hogy időre megcsinálja.
Különösen azért, mert amikor kiutazott, még nem volt előre elhatározva, hogy melyik városba fogunk menni, csak a környék, így még azt is neki kellett kiválasztania. Ami meg nem könnyű, mert mondjuk ha az ember Magyarországon van, és mondjuk Budapesten keres lakást, akkor tudja, mi a különbség a Józsefváros és a Rózsadomb vagy Gyál és Szentendre között ha olvas egy hirdetést – de egy idegen országban nincs meg ez a tudása, pláne ha nincs olyan helyi ismerőse, aki eligazítsa. Persze ha odamegy, már látja jó esetben, de nem biztos, hogy minden különbség azonnal szembe ötlik.
Szóval a férjem most arra kért, hogy Spanyolországban válasszunk inkább együtt lakást. Így úgy döntöttünk, hogy a keresést összekötjük egy kis nyaralással. Megnézzük először Malaga környékét, majd a következő héten északabbra, Valenciát. Lakáskereső szemmel nagyon más egy hely, mint nyaralóként. Már nem elég az, ha jóm a tengerpart, de nézi az ember a közlekedést, a sulikat, a boltokat és persze azt is, hogy milyen lakásokat lehet bérelni az adott helyen és mennyiért.
Malaga környéke nagyon megtetszett elsőre – mert sok az angol, minden boltban beszélik, sőt állítólag a hivatalokban is. Az én életem tehát könnyebb lenne. Brownies is van itt, tehát a lányoknak rögtön lenne társaságuk, sőt a helyi suliban is sok az angol gyerek.
De aztán megnéztük, milyen házak vannak és kiderült, hogy kertes nem igazán, csak apartman, amik szépek és olcsók, de Kisbende nem igazán erkély-kompatibilis (mindig mászna...) ráadásul az olcsóbb lakások nagyon messze vannak a központtól, tehát kocsi kell és nem csak egy, hanem kettő, tehát nekem is vezetni kéne, amit nagyon nem szeretnék. Ráadásul valahogy olyan üresnek, díszletszerűnek tűnt minden hely, mintha csak a turisták számára készült volna, sehol egy helyi lakos, csak angol, német, norvég nyugdíjasok. A boltok tehát drágábbak, mint másutt.
Nagyon vártuk hát Valenciát és környékét, hogy akkor talán az lesz a tuti hely. Merthogy ott már tényleg a helyiek élnek. A város maga akkora, mint Budapest és hangulatában is hasonlít rá. Gyönyörű, európai, tiszta. De nagy hátránya, hogy a spanyol nyelv mellett nagyon fontos a valenciao is, ami egy külön nyelv. Amikor a férjem a parkoló órán is csak valenciai használati utasítást talált, kicsit elakadt. És aztán hallottuk, hogy ez ott tényleg nagyon fontos – heti 6 órában tanulják a gyerekek a suliban. Tehát ha itt járnának a lányaim, rögtön két nyelvet is kéne tanulniuk, amiből az egyik számomra kicsit sem fontos. (Kövezzenek meg a valenciaiak, de így gondolom.) Angolul egy boltban sem beszéltek, ahol jártunk, még ott sem, ahol ez ki volt írva. És hát az egész egy nagyváros. Szép, gyönyörű – de nagyon nem Bende-kompatibilis.
Néztünk kisebb várost is, ami nagyon tetszett és akár a kocsivezetéssel is megbarátkoztam volna – de a helyi suli konkrétan konténerekből volt összerakva, nagyon csúnya és kopár volt minden körülötte. Ennél pedig azért szeretnék jobbat a gyerekeimnek. Hiszen ha nem vagyunk kötve sehová, és tényleg odamegyünk, ahová mi akarunk, akkor miért ne válasszunk olyan helyet, ami mindenkinek nagyon jó?
Persze mindenkinek más a fontos. Borsinak az, hogy legyen medence. Bendének az, hogy legyen kert. Nekem, hogy legyen tömegközlekedés. Bíbornak, hogy lehessen állatot tartani (jajj, mondom halkan) Zsoltnak meg az, hogy ne legyen túl drága. Most úgy érzem, hogy a kert és a helyi suli közelsége a két legfontosabb szempont. A tengerről le tudok mondani, oda úgyis kocsival mennénk, nem kell, hogy sétatávolságra legyen, de azért tudjak egyedül, kocsi nélkül legalább tejet és kenyeret venni.
Szóval ez a keresés nem is olyan jó móka, mint gondoltam, hogy lesz, ráadásul három gyerekkel az ember nem megy ingatlanostól ingatlanosig egész nap, mert van déli alvás, meg játékidő, meg medencézés. Egyenlőre azt látom, hogy nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a keresés és a nyaralás között, az ideális lakás pedig talán nem is létezik.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...