#Post Title #Post Title #Post Title

10 találmány, amit Spanyolország adott a világnak


Szögezzük le: a spanyolviaszt nem a spanyolok találták fel. De tény, hogy Spanyolországban volt a legnagyobb cinóber lelőhely, amiből a legfinomabb, legdrágább pecsétviaszt lehetett elkészíteni, a mondás pedig innen ered. A szieszta, a paella és flamenco viszont tagadhatatlanul spanyol találmány. A világ manapság leginkább ezekre gondol, ha valami tipikusan spanyolost akarnak az eszükbe idézni. Ám ők maguk ugyanúgy nem örülnek ennek, mint ahogyan mi sem repesünk, ha valaki a csikós-gulyás-cigányzene mentén akarja felfedezni Magyarországot. Hiszen annyi sokkal jobb dolog van, ami nálunk született - és aminek az eredetéről a világ már el is feledkezett. Éppen így vannak ezzel a spanyolok is. Íme hát néhány meglepő találmány, amit eredetileg a leleményes spanyolok találtak fel, mégse szoktuk hozzájuk kötni.

1. Nyalóka

Szinte hihetetlen, hogy senki, korábban nem gondolt arra, amire 1958-ban Enric Bernat, aki látott egy cukrot evő maszatos kölyköt és rádöbbent, hogy ha egy pálcát dugunk a cukorba, akkor mindjárt sokkal szebben lehet enni. És bumm, megszünetett a Chupa Chups nyalóka, ami a mai napig a leghíresebb nyalnivaló. Ám azt szinte senki se tudja már, hogy a logót maga Salvador Dali tervezte és ami olyan jól sikerült, hogy szinte változatlan maradt a mai napig. Ő mondta azt is, hgy a virágalakú, sárga-piros díszt ne oldalra, hanem a gömb alakú nyalóka tetejére tegyék. Évente négy milliárd darabot adnak el belőle a világ 150 országában.

2. Felmosó

A vágy, hogy derékfájdító hajlongás nélkül is fel lehessen mosni, nem új igénye az emberiségnek (vagy inkább a nőknek). Ki is találtak rá sokféle megoldást, felmosófát és társait - ám ahhoz, hogy igazán használható legyen egy repülőgéptervező zsenialitása kellett, aki kitalálta, hogyan lehet manuális rásegítés nélkül is kicsavarni a rongyot. Igen, az az a bizonyos rácsos kúp, amit a vödörhöz kell erősíteni és hozzá az a pompom alakú felmosórongy. Ezért bizony naponta hálát adhatunk a spanyoloknak.

3. Akusztikus gitár


Manapság mindenféle formájú, méretű és hangú gitárt lehet venni, de 900 évvel ezelőtt még csak kétféle volt. A "la guitarra latina" és a "la guitarra moresca". Ennek a kettőnek a jó tulajdonságait ötvözte a 15-ik a hathúros gitár. Majd a 19-ik században Antonio Torres Jurado, sevillai hangszerkészítő mester adta meg a mai, jól ismert formáját.

4. Cigaretta
A 17-ik századig a dohányt vagy rágták, vagy pipába téve füstölték el. A legenda szerint a sevillai koldusok találták ki, hogy a törmelék dohányt hogyan tudnák ők is hasznosítani: újságpapírba tekerték, úgy gyújtottak rá. Az ötletnek akkora sikere lett, hogy 1825-re már mindenütt így árulták.5. Szkafander

Bár Spanyolországot nem tartjuk űrkutatásban nagyhatalomnak, azt a jellegzetes űrutasruhát, amit minden űrhajós hord a mai napig, mégis nekik köszönhetjük. Emilie Herrera Kinares találta fel még 1935-ben. Igaz, eredetileg nem az űrhajókba, hanem léggömbös utazáshoz tervezte, de végül a spanyol polgárháború miatt soha nem tesztelte élesben. Az oroszok aztán tőle lopták el a dizájnt.6. Tengeralattjáró

A tenger alatti hajózás évezredek óta izgatja az emberek fantáziáját. Állítólag Nagy Sándor volt az első, aki használta Athén ostromakor, de Leonardo de Vinci is elkészítette a saját verzióját - igaz, soha nem rajzolta le, mert azt mondta, hogy az emberiség rosszra használná. Az első bizonyítottan elkészült és valóban működő tengeralattjárót egy spanyol mérnök készítette el, Narciso Monturiol 1859-ben. A fából készült jármű két órán át tudott a víz alatt maradni, és 200 méternyire le lehetett vele merülni. Egyetlen hátránya volt: kézzel kellett hajtani és rémesen lassú volt. Talán ezért nem csaptak le rá a befektetők, még valószínűbb, hogy egyszerűen megelőzte a korát. Halála után egyszerűen feledésbe merült a találmánya.

7. Molotov-koktél


Bár mindenki azt hiszi, hogy a Molotov-koktél orosz találmány, valójában a spanyol polgárháború idején Franco utasította a nacionalistákat, hogy találjanak ki egy könnyen, olcsón, és házilag is elkészíthető bombát, ami a tankok ellen is hatékony.


8. Tűzőgép


Bár a francia király, XV. Lajos érezte először a szükségét annak a 18-ik században, hogy összekapcsolja az iratait, nem franciák, hanem baszkok készítették el neki a királyi tűzőgép első darabját, amelynek minden egyes kapcsát a királyi címer díszítette.

9. Bicska

A 17-ik században V. Károly spanyol király megtiltotta, hogy a nemesembereken kívül mások is kardot viseljenek. A spanyol parasztok azonban úgy érezték, hogy férfiember nem maradhat megfelelő védelem nélkül, így megalkották a zsebben is biztonságos, összecsukható, picike kardot, a bicskát, amit könnyen el lehetett rejteni - és még könnyebb volt előrántani.

10. Festett ruha

És nehogy azt higgyük, hogy a spanyol találmányok kora lejárt - 2000-ben nagy port kavart Manuel Torres ötlete, a festett ruha. Igazán testhezálló ruhát lehet így csinálni (kigyűrt testűek előnyben). Ez annyival jobb, mint a testfestés, hogy az elkészült művet le lehet venni, ki lehet mosni és újra fel lehet venni. Egészen egyesi ruhákat lehet így csinálni, de mint kiderült, ennél sokkal értelmesebb (és piacképesebb) felhasználása is van. Kórházban használatos kötéseket lehet ezzel az anyaggal csinálni és a megsérült autó javítása is egyszerűbbé válik.


One Response so far.

 1. shelly says:

  Going easy builds easy-going

  Comfortableness makes carefulness

  Durability brings confidence

  Impeccableness results integrity

  Which makes you and our shoes unique,

  Quality guaranteed and best price especially for you ,We always humbly serve noble you.

  New store openning

  Come visit us
  Image links:https://cutt.ly/pwKDbg5
  whatsapp:+86 173 0640 2031
  ins username:robbertactical

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...